Page 89 - BTDM BIL 214
P. 89

                Tahlil Sempena HUT Gerak Khas Ke-53
HUT
 Sambutan HUT RGK Ke-53
Oleh: Kapt Sirichai Manicorte Gambar: SSjn Ahmad Norizam Jaaffar
JOHOR: Seramai 25 pegawai dan 350 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) hadir dalam Majlis Tahlil dan Doa Selamat Sempena Hari Ulang Tahun (HUT) Gerak Khas Ke-53 di Masjid Kem Iskandar, Mersing, pada 27 Jul 2018.
Majlis bertujuan untuk memohon kepada Allah SWT bagi kelancaran majlis HUT Gerak Khas yang akan diada- kan pada 1 Ogos 2018.
Turut hadir Panglima 21 Gerup Gerak Khas, Mej Jen Datuk Hasan Ali dan warga 21 GGK.
 JOHOR: Seramai 18 pegawai dan 171 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) terlibat dalam Istiadat Perbarisan Hari Ulang Tahun (HUT) Rejimen Gerak Khas (RGK) Ke-53 yang diadakan di Padang kawad Markas 21 Gerup Gerak Khas pada 1 Ogos 2018.
pasukan yang dinamik dalam dunia siber yang serba canggih.
Ketibaan Duli Yang Amat Mulia Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor disambut oleh Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Zulkifli Hj Zainal Abidin, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Azizan Md Delin dan Panglima 21 Gerup Gerak Khas, Mej Jen Datuk Hasan Ali lalu menerima tabik hormat dari kontijen perbarisan diiringan alunan lagu Johor.
“Pembangunan sumber manusia dan kecanggihan peralatan serta ilmu ketenteraan yang pelbagai juga perlu dimiliki bagi mendorong aspirasi Angkatan Tentera Malaysia,” jelas Baginda.
Perbarisan diketuai oleh Kol Mohd Fouzi Sulaiman dan acara diteruskan dengan pemeriksaan perbarisan kon- tinjen oleh Duli Yang Amat Mulia Tunku Mahkota Johor diiringi Panglima 21 Gerak
Antara atlet yang diberi anugerah adalah atlet Sukan Lasak, Seni Mempertahankan Diri dan Tinju dimana atlet yang telah dinobatkan sebagai Jaguh akan menerima sijil, baju blazer lambang penuh, serta wang tunai RM 1000.00. - Kapt Sirichai Manicorte, Gambar: SSjn Ahmad Norizam Jaaffar
Khas.
Dalam Titah Duli Yang
Acara diteruskan dengan Majlis Santapan Ringan dan Anugerah Jaguar Sukan kepada atlet-atlet Gerak Khas yang telah mengharumkan Gerak Khas di peringkat kebangsaan serta antarabangsa.
 Amat Mulia Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim Tenku Mahkota Johor, baginda menzahirkan setinggi- tinggi penghargaan kepa- da seluruh warga RGK di atas kesetiaan yang tidak berbelah bahagi kepada baginda, Institusi Raja dan kedaulatan negeri Johor.
“Warga rejimen bukan sahaja perlu meningkatkan kemahiran tentera malah setiap warga perlu didedah- kan semangat juang yang tinggi dan displin untuk menjadi sebuah pasukan elite yang mantap.
“Selain itu, warga reji- men juga perlu bersatu dan seharusnya memberi perhatian yang lebih khu- susnya tahap kesiapsiagaan serta sentiasa proaktif dan up to date agar membentuk
Bil 214
87
 

   87   88   89   90   91