Page 49 - BTDM BIL 214
P. 49

                Awang George Cross
melihat tangannya terkulai dan darah mengalir dengan banyaknya, namun Tracker Awang tetap tidak mahu me- nyerah kalah.
Pengganas komunis tidak me- nyangka yang Tracker Awang telah cedera parah, kerana melihatkan tindakan agresif dan berani yang ditonjolkan. Tindakan pengganas komunis untuk merampas senjata tetap dipatahkan oleh tembakan tepat daripada Tracker Awang.
Cabaran berulang-ulang daripada Tracker Awang kepada pengganas komunis, telah membuatkan mereka menyangka bahawa Tracker Awang mempunyai satu muslihat lain.
Dalam keadaan masih curiga dan bimbang terhadap perancangan pasu- kan keselamatan, akhirnya kumpulan pengganas komunis mengambil kepu- tusan meninggalkan kawasan serang hendap setelah bertempur selama lebih 40 minit.
Keberanian, kecekapan, semangat setia kawan dan sikap bertanggung- jawab Tracker Awang telah dicerita- kan sendiri oleh Pvt Hughes yang telah diselamatkan oleh Tracker Awang.
Bagi mengenangkan keberani- an, kecekapan dan semangat setia kawan serta sikap bertanggungjawab, Tracker Awang telah dikurniakan Bintang George Cross (GC) oleh kera- jaan Inggeris pada 22 Jan 1952 yang merupakan satu sejarah kerana ianya adalah satu-satunya Bintang George Cross yang telah diterima oleh anak watan semasa era Darurat sehingga kini. Penganugerahan telah disem- purnakan oleh Gabenor Sarawak di Kuching, yang turut disaksikan oleh Sir Malcom Macdonald, Pesuruhanjaya Agung di Asia Tenggara.
47
Keberanian Dan Setiakawan - Tracker Awang Rawang
Oleh: Kpl Ainur Aisyah Yahaya
 Beliau terus menembak bila musuh cuba menghampiri senjata rakan- rakannya. Seterusnya Tracker Awang cuba mengelirukan pengganas ko- munis dengan mencabar pengganas supaya mara ke arahnya sambil tangannya menggengam bom tangan yang diambil daripada Pvt Hughes yang cedera.
  bagi membentuk Persekutuan Malaysia sejak 55 tahun lalu.
Malah katanya, impian emas Sarawak yang terkenal dengan jolokan Bumi Kenyalang itu untuk menjadi sebuah negeri terkaya di Malaysia menjelang tahun 2030 tidak akan tercapai jika pembangunan dan kemajuan yang dinikmati generasi sekarang tidak dijaga dengan baik. Kejayaan dan keamanan bukan datang bergolek sebaliknya ia adalah hasil usaha keras
para pejuang terdahulu.
Di Malaysia, Pingat George Cross adalah setaraf dengan pingat Panglima Gagah Berani (PGB). Awang dianugerahkan Pingat George Cross di atas keberaniannya menentang sekumpulan lebih 50 pengga- nas komunis di Kluang, Johor semasa berkhidmat dengan Batalion Pertama Rejimen Hutan Worcestershire dan Sherwood.
Bapa kepada enam orang anak itu memberitahu, Sarawak tidak mampu duduk
sama rendah, berdiri sama tinggi bersama negeri-neg- eri lain jika gagal menyertai Malaya, Sabah dan Singapura
 Bil 214

   47   48   49   50   51