AARM Perkasakan Hubungan Ketenteraan Negara ASEAN

MELAKA: Seramai 550 tentera terdiri dari 10 negara ASEAN menyertai Kejohanan Menembak 28th ASEAN Armies Rifle Meet (AARM) 2018 yang bertemakan Fostering Camaraderie yang membawa maksud pemerkasaan semangat persaudaraan dan kesatuan dikalangan Tentera Darat Negara ASEAN bermula dari 17 hingga 24 Nov 2018.

Acara penutup kejohanan disempurnakan oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi di Dataran Lapang Sasar 400 meter Kem Terendak pada 27 Nov 2018.

Kejohanan AARM 2018 merupakan penganjuran kali kelima bagi Tentera Darat Malaysia (TDM), selepas kali terakhir menganjurkannya pada tahun 2010 dimana TDM mengambil giliran selaku tuan rumah selepas AARM 2017 yang dikelolakan oleh Tentera Darat Singapura.

Pelbagai kategori senjata dipertandingkan antaranya Pistol Lelaki, Pistol Wanita, Rifle, Carbine dan Machine Gun yang mana kesemua pertandingan diadakan di Lapang Sasar Kem Terendak meliputi Lapang Sasar 100m, 400m dan 600m.

Pertandingan AARM dijalankan secara individu dan berkumpulan yang mana Pingat Emas, Perak dan Gangsa ditawarkan bagi tiga tempat teratas dan kategori pertandingan adalah Juara Individu Keseluruhan, Juara Berkumpulan Keseluruhan dan Juara Keseluruhan Acara Jatuh Piring.

AARM merupakan acara pertandingan menembak tahunan yang diadakan sebagai satu bentuk pengukuhan hubungan kerjasama antara Tentera Darat Negara ASEAN sejak tahun 1991 dan diperkenalkan oleh TDM hinggalah kini kejohanan memasuki edisi Ke-28.

Indonesia telah menjuarai AARM sebanyak 12 kali diikuti Thailand sebanyak lapan kali, Malaysia dan singapura masing-masing pernah menjuarai sebanyak tiga kali manakala Filipina sekali, Brunei, Vietnam, Cambodia dan Laos masih belum menempa sebarang kejuaraan.

Selain itu, semasa acara penutup turut diadakan Pertandingan Menembak Novelti Pegawai Kanan dalam acara Pistol dan Tim B yang disertai oleh PTD telah muncul Johan.

Turut hadir Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Azizan Md Delin, Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman dan pegawai kanan TDM.

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

Tag
Seterusnya

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close
Close